Auteursrecht en bloggen, wat mag wel en niet?

Als je blogt of actief bent op Instagram heb je automatisch te maken met auteursrecht. Ik zie het dagelijks voorbij komen. Wat mag wel en niet? Ik leg uit!

Auteursrecht is vaak een gevoelig onderwerp op internet, vooral onder bloggers. Sommigen vinden dat teksten op internet vrij zouden moeten zijn van alle auteursrechten, waardoor informatie toegankelijk voor iedereen is. Is het terecht dat auteursrechten keihard worden gehandhaafd met vorderingen tot schadevergoeding? Ik vind van wel. Recent maakte ik zelf mee dat een blogger een complete tekst van mijn blog kopieerde en deze doodleuk op haar eigen blog plaatste. En dit gebeurde niet alleen bij mij, maar ook nog bij een paar andere namen in interieurland. In principe kon deze blogger hiervoor al een boete ontvangen. Gelukkig hebben we dit netjes opgelost, want ik vind dat iedereen wel eens een fout mag maken.

Auteursrecht

Op iedere foto of tekst rust in principe auteursrecht. Bloggers besteden vaak vele uren in het onderzoek voor een artikel. Dat varieert van internetresearch tot research buitenshuis. Daarna moet het artikel nog op een goede en aantrekkelijke manier geschreven en gecorrigeerd worden. Hoe vervelend is het dan als je ziet je dat blog compleet is overgenomen door iemand anders? En hoe vaak gebeurt het niet dat je je eigen foto's voorbij ziet komen op andere interieursites? Als deze merken zonder toestemming je foto gebruiken, mag je best een boete sturen als ze niet luisteren naar je waarschuwing.

Bron vermelding

De meeste bloggers denken dat alleen bronvermelding in een artikel meer dan voldoende is. Maar dit is het helaas niet. Ook foto's afdrukken die afkomstig zijn van Pinterest is niet een goed idee. Je schendt hiermee het portretrecht van de fotograaf. Dus fotobehang afdrukken met een afbeelding van Kate Moss die van Pinterest af komt? Dat is vragen om problemen. Ga hier dus zorgvuldig mee om, om te voorkomen dat jij straks een boete ontvangt. Ook het delen van foto's van Pinterest of Instagram op je blog met bronvermelding is niet genoeg. Vraag altijd toestemming aan diegene die de foto heeft gemaakt. En de foto op Google achterhalen is niet voldoende, deze site geeft vaak de verkeerde originele bron aan.

Vraag altijd toestemming

Hoe het wel moet

Natuurlijk wil je ook graag weten wat wel mag, welke afbeeldingen gratis zijn in gebruik en wat je kunt doen in dit geval. Heb je een blog geplaatst in het verleden of een foto van Pinterest afgedrukt als poster en deze foto bijvoorbeeld op Instagram staan? Zorg er dan voor dat je deze foto van je blog of Instagram in ieder geval verwijderd. Zo voorkom je vervelende problemen in de toekomst.

Vraag toestemming

De titel zegt het al, vraag toestemming aan diegene die de afbeelding heeft geplaatst of heeft gefotografeerd. Wil je een foto van Kate Moss afdrukken op behang? Dat kan! Maar zorg er dan voor dat je diegene die de foto heeft geplaatst op internet netjes een mail stuurt. Ook als het Mario Testino is haha. Mocht je niet actief zijn op social media en de poster in je huis willen ophangen, dan is dit natuurlijk een ander verhaal. Maar zodra deze zichtbaar op internet komt, is het eigenlijk al te laat. Heb je toestemming? Fantastisch! Deel dan de foto inclusief bronvermelding op je blog.

Citeren mag

Wil je enkel een blog of account citeren, dan is toestemming niet noodzakelijk. Citeren van andere websites mag namelijk, maar niet meer dan strikt noodzakelijk. Soms zijn dat 10 woorden, soms zijn dat 100 woorden. Een gehele blog overnemen is (bijna) nooit oké. Daarnaast moet het citeren een duidelijk doel hebben (bijvoorbeeld kritiek leveren), moet er een bronvermelding bij staan én moet het duidelijk zijn wat je eigen tekst is en wat het citaat is. Dit doe je door het citaat bijvoorbeeld in een groter lettertype te plaatsen of in een andere kleur, zoals hieronder.

Tip: maak zelf foto's!

Maak zelf foto’s

Een goede oplossing om er voor te zorgen dat je geen problemen krijgt met portretrecht is zelf foto's maken voor je blog. Ik maak bijna 90% van mijn foto's zelf, en als dit niet zo is, krijg ik ze opgestuurd door merken of gebruik ik de beeldbank van het bedrijf.

Gratis foto's om af te drukken

Gelukkig bestaan er ook site's om gratis mooie foto's vanaf te plukken, en deze bijvoorbeeld af te drukken op een poster. Je vind deze rechtenvrije foto's bijvoorbeeld via Unsplash en Pixabay. Natuurlijk is het niet echt origineel om stock photos te gebruiken. Zo is het mogelijk dat je een foto die jij op je blog gebruikt, de volgende dag weer op een andere site terug ziet komen.

Handige tip!

Dat waren mijn blogtips voor deze keer. Ook handig als je niet blogt trouwens, want ook voor Instagram gelden er een boel regels. Wil je meer informatie over dit onderwerp dan raadt ik je aan om het boek van Charlotte's Law te kopen (Wetboek voor Bloggers). Daar heb ik een boel handige informatie in gevonden!

Ik schreef deze blogpost omdat ik het fijn vind om mijn tips te delen met jullie. Deze blogpost is informatief bedoeld en niet gesponsord.


Reacties

Ingrid 2 months ago

Hoe zit het eigenlijk als ik een foto maak van een babykamer met vogeltjes behang. Ik wil schilderijen aan die muur hangen, die ik wil verkopen. Krijg ik problemen met ‘de schepper’ van het behang?

Ilse 5 years ago

Hi! Wat een interessante blog. Zelf heb ik een ixxi aan de muur met een afbeelding van pinterest. Na het lezen van je blog begon ik erg te twijfelen om deze te verwijderen. Ik heb contact gezocht met ixxi en zij konden mij vertellen dat dat zeker mag. Zolang je hem maar niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Dus ophangen in je kamer mag zeker, foto’s daarvan maken en deze op je blog of Instagram zetten ook.
Dat klopt niet echt met dit verhaal. Helppp.. ik zie door het bomen het bos even niet meer..
Lieve groet, Ilse

Greet 5 years ago

Hé Fiona, wat lief! Ja het houdt heel wat in, dat bloggen haha. Hopelijk kan je iets met deze tips :)

Fiona 5 years ago

Hallo Greet,

Ik blog nog helemaal niet zo lang en ook niet standaard elke week want het is moeilijker dan in dacht. De ideeen zijn er soms wel maar waar haal je idd beeld vandaan…. Leuk en interessant om je blog te lezen. Bewonder grote bloggers nu nog meer.

Groet, Fiona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *