Zo beveilig jij je Social Media accounts

Afgelopen week kregen meerdere populaire Instagram accounts de schrik van hun leven, account gehackt. Niet te geloven wat voor idiote mensen er op deze wereld rondlopen. Wil jij je Instagram/Social media goed beschermen tegen hackers? Lees dan mee!

Het is de nachtmerrie van iedere Instagrammer: je account verliezen aan een hacker. Je mooie foto's verliezen, het harde werk van de afgelopen jaren en vooral veel lieve volgers kwijt. Je wilt, en moet er niet aan denken. Om meerdere hacks te voorkomen heb ik wat beveiligingstips opgeschreven, met een beetje hulp van Maurice (werkzaam in de Develop wereld).

Een belangrijke: tweestapsverificatie aanzetten

Voor hackers is het helaas een koud kunstje om wachtwoorden in een recordsnelheid te kraken. Een veelgebruikte oplossing voor dat probleem heet tweestapsverificatie. Het is een proces waarbij je jouw identiteit moet verifiëren aan de hand van een code die doorgestuurd wordt naar je mobiele telefoon. Zo kunnen hackers je account minder snel kraken.

Hoe zet je deze tweestapsverificatie aan?

Instagram:
ga naar je profiel > Instellingen > Tweestapsverificatie > Beveiligingscode verplicht instellen > Inschakelen;
Whatsapp:
ga je naar je profiel > Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen > Schakel in;
Facebook:
login op je Facebookprofiel -> Settings -> Security en voeg je mobiele telefoonnummer toe. Klik op 'login approval' en klik op 'enable'. De volgende keer dat je probeert in te loggen op Facebook zal je naast je wachtwoord ook een code moeten invullen. Je kan ervoor kiezen deze te ontvangen op je telefoon.

Maak een gegenereerd wachtwoord aan

Het is natuurlijk makkelijk en snel om voor ieder account hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar niet veilig. Zorg er in ieder geval voor dat je wachtwoord geen persoonlijke informatie bevat zoals geboortedata, voor- of achternaam, je straatnaam, etc. Wil je helemaal op safe spelen, net als ik? Maak dan een gegenereerd wachtwoord aan voor iedere app en onthoudt deze bijvoorbeeld in een aparte app. Ik gebruik daar LastPass voor. Het gegenereerde wachtwoord is zo lastig én lang, dat niemand deze kan onthouden. En hackers kunnen deze niet kraken, fijn!

Gebruik een password manager

Zoals ik hierboven schreef bestaan er diverse apps of programma's waardoor je je wachtwoorden, pincode's, en gevoelige informatie veilig kunt opslaan. Het enige wat je hoeft te doen is het wachtwoord van deze app onthouden. Zorg er dus ook voor dat dit wachtwoord niet te makkelijk is ;-)

Vul geen geheime vragen in

Je herkent het vast wel. Je kunt tegenwoordig allemaal geheugensteuntjes invullen die je kan raadplegen als jij je wachtwoord bent vergeten. Doe dit niet! En pas ook op met wat voor wachtwoorden jij inlogt op verschillende type sites. Hackers kunnen je wachtwoorden herkennen en in een later stadium alsnog tegen je gebruiken.

Beveilig ook je telefoon door middel van een lange toegangscode en zorg ervoor dat je je computer ook vergrendeld met een wachtwoord. Dan kan er in mijn ogen niet zoveel meer mis gaan. Ik hoop dat ik je een stukje op weg heb kunnen helpen qua beveiliging van je Social Media accounts.

Dit betreft een informatieve blog over het beveiligen van je Social Media accounts. Dit om te voorkomen dat er onnodig meer accounts worden gehackt op Instagram.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *