Zo herken je nepvolgers op Instagram

Het aantal volgers is nog steeds een getal waar veel naar gekeken wordt. Maar wist je dat het hebben van nepvolgers nadelig kan werken voor je Instagram account? Liever echte volgers, dan duizenden nep. Ik leg uit hoe het zit.

Je kent vast wel de documentaire die vorig jaar op televisie was, Follow Me. In deze docu kwam Instagram en zijn nepvolgers aan bod. Wat een bizarre wereld! Maar wist je dat het hebben van nepvolgers nadelig kan werken voor je Instagram account? Nepvolgers zijn geen echte mensen en zullen dus uiteindelijk niets toevoegen voor je account. Uiteindelijk is authenticiteit toch ook het meest belangrijk.

We willen pas met je werken als je 10k volgers hebt

Sinds het algoritme is het veel lastiger om hoog aan de rankinglijst te komen, zowel met de likes als met volgers. De afgelopen tijd heb ik mij flink verdiept in de wereld van nepvolgers. Ze zijn er nog steeds, ook bij sommige accounts die ik tegenkom. En dat is jammer voor de ranking van je account. Deze volgers bestaan niet, en doen weinig tot niets qua interactie en zullen niet liken uit zichzelf.

De verleiding waarmee influencers geconfronteerd worden is soms best logisch. Bureaus en adverteerders leggen soms een flinke druk op influencers. “We willen pas met je werken als je meer dan 10.000 volgers hebt!” horen veel startende bloggers en vloggers. Als je dan bedenkt dat deze influencers hier hun brood mee proberen te verdienen, begrijp je dat de verleiding om deel te nemen aan pods of om volgers te kopen best groot is.

Tools voor nepaccounts

Ik verdien ook grotendeels mijn inkomen met mijn Instagram en blog. Net als andere influencers heb ik hier hard voor moeten werken. Ik ben al een aantal (!) jaren flink aan het investeren in mijn blog. Probeer steeds nieuwe dingen uit, schrijf wekelijks blogs en investeer in een goede camera, kijk naar het kleurgebruik in mijn feed etc. Ook ik merk dat sommige foto's het minder goed doen. Dus met één klik op de knop duizenden likes, dat klinkt verleidelijk. Maar ik doe het niet. De samenwerkingen die ik heb lopen grotendeels via PR en Influencer bureau's. Deze bedrijven checken de verhoudingen van interacties en bekijken welke mensen posts liken of gebruiken tools om te nepaccounts te filteren.

Maar hoe kom je er dan achter of je nepvolgers hebt? Dat kan je gemakkelijk checken. Bekijk je volgers eens nauwkeurig. Staan er veel accounts tussen met 'rare namen', zoals Layla.cpsdwpjn5914? Of ontbreken er profielfoto's? Bekijk deze accounts en check of ze mensen volgen. Fake followers volgen bijna nooit mensen en hebben zelf vaak geen content op hun feed.

Hieronder zie je dat deze 'volgers' geen echte mensen zijn. Sommige hebben zelfs afbeeldingen van een kind als profielfoto?

Er bestaat ook een tool waarbij je kunt checken of er nepvolgers in het spel zijn. Ik zal daarbij mijn eigen feed en eentje tonen waarvan ik vermoed dat deze nepvolgers heeft.

Zoals je hier bij mij ziet loopt deze grafiek heel grillig, als een hartslag. Dit is normaal bij een account. Bij het onderstaande account zie je dat deze grafiek opvallend met een stijgende lijn omhoog loopt. Ook verliest dit account dagelijks bijna 200 volgers en komen er soms 500 bij. Een kenmerk voor nepvolgers.

Wat ik met deze blogpost wil bereiken? Het is vervelend dat mensen de noodzaak voelen om volgers te kopen om populair te zijn. Want ik vind dat zo jammer. Ik volg ook kleine accounts en ik vind deze feeds en mensen net zo leuk als de grotere accounts. Laten we stoppen met vergelijken, zodat we kunnen beginnen met onszelf in elkaar te herkennen. Want dankzij Instagram ontstaat er ook heel veel moois! :-) Zoals alle mooie opdrachten die ik heb mogen doen, ontzettend lieve mensen ontmoet en alle inspiratie die mij dagelijks motiveert om nieuwe content te maken.

Ben jij bekend in de wereld van nepvolgers en wist jij dat deze nep accounts nadelig kunnen werken voor je Instagram? Verwijder ze, en kom zo hoger in de Instagram ranking te staan!

Ik schreef deze blog ter informatie. De beelden zijn deels afkomstig van mezelf en van gratis stockfoto site's.


Reacties

Saskia 3 years ago

Gek he, dat het nog een fenomeen is, die nep volgers. Zou inderdaad niet moeten. Hoewel ik al ruim 11 jaar blog en mijn blog redelijk groot is heb ik weinig volgers via Social media accounts. Ik krijg van bedrijven dan ook vaak afwijzingen te horen als ze mijn aantallen horen. Ach, dan maar niet. Ik heb liever geen samenwerking dan dat ik samenwerkingen krijg door ‘x aantal volgers, die uiteindelijk me niet eens volgen’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *